Ispiši ovu stranicu
Subota, 16 Listopad 2021 06:16

Polaganjem vijenaca započelo obilježavanje obljetnice 135. baranjske brigade

Danas se obilježava 30. obljetnica osnivanja 135. baranjske brigade te je obilježavanje započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na katoličkom groblju u Belom Manastiru te blagoslovom i molitvom. Slijedila je sveta misa za sve poginule i preminule pripadnike brigade u župnoj crkvi svetog Martina u Belom Manastiru.

Vijence su položili gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob sa suradnicima, saborski zastupnik Stipan Šašlin kao izaslanik predsjednika Sabora, ministrica Nataša Tramišak kao izaslanica predsjednika Vlade RH, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić te drugi dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga, pripadnici brigade te obitelji poginulih.

135. brigada Hrvatske vojske osnovana je 30. listopada 1991. godine i bila je brigada Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata. U narodu je bila poznata pod imenom “baranjska”, jer su sačinjavali tada prognani Baranjci.

Osnovicu brigade činio je Prvi baranjski bataljun osnovan 26. kolovoza, nekoliko dana nakon progona Baranjaca nakon okupacije velikosrpskih snaga i JNA. Brigada drži položaje nadomak Osijeka u Baranji i tako čini sjevernu obranu grada. U dvodnevnim borbama 16. i 17. prosinca 1991. s dijelovima Specijalne policije „Orao“ Osijek, Bojna Frankopan, Riječnom ratnom flotilom i dijelovima 106. osječke brigade sudjeluju u akciji „Đavolja greda“ kojoj je obranjen Osijek. U oslobađanju je poginulo 8 hrvatskih branitelja, a akcija „Đavolja Greda“ pamti se kao prvi ofenzivni uspjeh hrvatskih postrojbi na istočno-slavonskom bojištu.

,,Mi smo izabrali ovaj dan odnosno ovaj mjesec jer se sama brigada ustrojavala u to doba. Proces osnivanja trajao je dva mjeseca, 30. listopada odlukom tadašnjeg ministra obrane ustrojila se 135. baranjska brigada koja je izvršavala zadaće uglavnom na obrane oko grada Osijeka i diljem cijele istočne, zapadne Slavonije i Posavine tako da možemo reći da je 135. baranjska brigada odradila sve svoje ratne zadaće na čast i ponos Baranjaca i Baranje”, rekao je saborski zastupnik Stipan Šašlin, tadašnji načelnik stožera 135. baranjske brigade.

Kroz brigadu je prošlo 3500 vojnika uglavnom Baranjaca, od kojih je poginulo 47, a 158 je bilo ranjenih.

,,Danas sam ponosan i sretan zbog 30. godina osnivanja 135. baranjske brigade. Časno ćemo obilježiti ovu obljetnicu, cilj je da se ljudi koji se nisu dugo vidjeli danas druže i da evociramo sve one drage uspomene i sjetimo se dana ponosa i slave. Ponosno možemo reći da smo u Belom Manastiru, u Hrvatskoj i da sve ono što su hrvatski branitelji, njihove obitelji i nestali dali za ovo nije bilo uzalud”, rekao je gradonačelnik Tomislav Rob.

,,Koristim ovu prigodu da čestitam obljetnicu svim pripadnicima brigade koji su dali velik doprinos u obrani Baranje i grada Osijeka gdje su bili jedna brana da Osijek bude nepokoreni grad i da nikada ne padne. Ono što je važno da njihova žrtva i trajni spomen ostane u svima nama koji živimo”, rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Protokol se nastavlja mimohodom u 12 sati od crkve Osječkom ulicom, Ulicom kralja Tomislava do Trga slobode gdje će se u 13 sati dogoditi postrojavanje pripadnika postrojbe te pozdravni govori vojnih i civilnih dužnosnika te u 13,30 sati ručak i druženje za sve sudionike.

Izvor: www.baranjainfo.hr